Inici arrow Una mica d'hist˛ria
PDF Imprimir

Els avantpassats

La història revela que la parròquia i el terme de Suterranya (Soterrania en els documents dels segles XIII i XIV) fou una dependència del gran terme del castell d'Orcau i tingué per  senyors els Orcau, els Erill i després els comtes d'Aranda i ducs d'Híxar, que eren els qui nomenaven el batlle. El lloc era entre el 1833 i el 1840 un bastió carlí d'on sortien grups que lluitaven contra Tremp i altres punts de la comarca addictes als cristins o liberals. Als segles XVIII i XIX hom coneix l'existència d'un milí comunal, dit Molí del Poble.

El poble forma un petit nucli compacte de cases aturonades entorn a l'església parroquial de Sant Serni. Aquest és un edifici d'una nau amb capelles laterals, d'època gòtica, bé que les voltes de la nau han estat transformades; la façana, amb un petit ull de bou i obertures tardanes antiestètiques, acaba amb un campanar d'espardanya.

Prop del poble hi ha el santuari o capella de sant Miquel, edifici romànic encara amb culte, on es fa un aplec anual el día 8 de maig, encara que actualment s'ha passat al diumenge més proper a la festa.

Al poble vell o ruïnes de Puigfalconer, on hom creu que hi havia el nucli original de Suterranya, hi ha les ruïnes de l'esglesia dedicada també a Sant Serni, de perfecta disposició romànica.

Bibliografía: Grec.cat  Grup Enciclopèdia Catalana

 

 
Paissatges
carrer_2.jpg
Les NotÝcies
Festa Sant Joan 2010
Sant Miquel 2010