Inici arrow Sant Miquel
PDF Imprimir Trametre a un amic

Esglesia de Sant Miquel

Descripció física

Image 

La Capella de Sant Miquel és un edifici d'una sola nau amb una superfície construïda de: 43,65m2 i una alçada màxima, sobre el nivell més baix del terreny de 3,68m. La planta es desenvolupa dins una forma rectangular que s'acaba en un semicercle just en el lloc oposat a l'entrada. La porta s'obre en la façana oest i en la de llevant hi ha una finestra de doble esqueixada, paredada, amb llinda retallada en arc. La coberta està resolta amb una volta de canó de perfil apuntant i capçada a llevant per un absis semicircular, precedit d'un estret arc presbiteral. Les parets estan construïdes a base d'un aparell de carreu, de disposició molt irregular - col.locat sense una uniformitat manifesta - amb una intencionalitat de filades horitzontals, tal i com seria una construcció rural del segle XII.

Image
Sant Miquel Planta
Image
Sant Miquel Fašanes

Descripció històrica

El primer cop  que apareix documentada ho fa en escrits de l'any 1758 en què consta com a Capella de la parròquia de Suterranya. Ara bé pel que fa a la tipologia constructiva, tal com s´ha dit abans, l'ermita es pot datar com a construïda en el segle XII.

Valor antropològic

En aquesta ermita se hi celebra cada 8 de maig un aplec popular. Els veïns de Suterranya hi pugen en romeria, uns a peu i altres en vehicle, per a celebrar-hi una missa de campanya en honor de sant Miquel. Després de cantar els goigs corresponents, les famílies i amics busquen l’ombra de les oliveres per fer bona taula, i culminar, d’aquesta manera, una diada que palesa la vitalitat amb què encara perduren les nostres tradicions centenàries. La proximitat amb el nucli urbà fa que aquest turó emblemàtic, coronat per l’esglesiola romànica, es converteixi en meta de passejades i en mirador privilegiat del poble de Suterranya.

Actuacions recents

Image

La manca de manteniment durant molts anys va provocar algunes deficiències i l'existència de patologies exteriors e interiors  posaven en  perill l'estructura de l'edifici. La coberta era la part més defectuosa, amb lloses mogudes, trencades i fora de lloc; com a conseqüència d’això, l’aigua de la pluja entrava dins l’edifici, provocant taques d’humitat en sostre i parets. Amb  un pressupost de contractació estimat de  21.000€, es van dur a terme una sèrie d'obres per assegurar-ne l'estabilitat i  conservació.

Altres actuacions recents han permès portar la llum i l'aigua fins els voltants de l'esglèsia i construir una font en memòria de Ramón Ciutat i Puy.

 
Paissatges
suterranya nevada-1.jpg
Les NotÝcies
Festa Sant Joan 2010
Sant Miquel 2010