Inici arrow Fa milions d'anys arrow 2. Restes de Suterranya, Quines son, on Ús troben?
PDF Imprimir Trametre a un amic
Geologia i Paleontologia

 TREBALL DE INVESTIGACIÓ

Mª Elena Nieto

Museu Comarcal de Ciències Naturals del Pallars Jussà, Tremp 


 

Primeres troballes paleontològiques de la Conca de Tremp

Els terrenys continentals de la Conca de Tremp son coneguts des de fa molts anys per les restes de dinosaures fruit de les exploracions i excavacions portades a terme pel paleontòleg D. Walter KÜHNE en 1953 i 1954, al que en 1956 es va unir el Dr. Emiliano AGUIRRE comissionat de l’INSTITUT “ LUCAS MALLADA”, que patrocinava les excavacions.

En 1956 A.F. LAPPARENT , paleontòleg francès juntament amb el Dr. AGUIRRE van publicar una síntesis de les localitats de la Conca de Tremp que havien proporcionat restes de dinosaures o indicis de poder trobar-los, a més d’una primera vista, de les possibles especies representades. Aquest material estava dipositat a  l’INSTITUT “ LUCAS MALLADA”.

l’INSTITUT “ LUCAS MALLADA”,  creat al 1943, al 1984 entra a formar part del Museu Nacional de Ciències Naturals.

Al 1984, W.BRINKMANN, de la Universitat Lliure de Berlín, va publicar una descripció de dos isquions, que segons el propi autor va recollir el Dr.B. KREBS en 1964, procedents d’una nova localitat propera a Tremp, Moró.

Extret: Orthomerus (Hadrosaurinae, Ornithopoda) del Cretàcico Superior del yacimiento de “Els Nerets” (Tremp, España), Casanovas-Cladellas, Mª. L., Santafé-Llopis, J.VTE, Sanz, J:L y Buscalioni, A

Institut de Paleontologia “M. Crusafont” Sabadell. Diputació Barcelona.

Departamento de Zoologia. Universidad Autonoma de Madrid.

L’existència de restes d dinosaure a la Conca de Tremp va ser notificada per primer cop per Bartolomé Castell, veí de Tremp, el qui en 1927 parla de la presència d’ossos fòssils en les immediacions de la presa de Tremp-Talarn o presa de Sant Antoni. Anys més tard, en 1940, el “Conde de Peña Florida”, que era el responsable dels sondejos per a la localització de jaciments de petroli a la zona, també va notificar l’existència en ella d’aquests rèptils, concretament molt a prop del poble de Suterranya. 

Al 1953, el Dr. W. Kühne, de la Universitat de Berlín, es va desplaçar a la Conca de Tremp per intentar localitzar jaciments amb possibilitat de trobar dinosaures. Durant les exploracions es va descobrir un jaciment important situat al Barranc d’Orcau. A partir d’aquí, i durant un temps van començar les excavacions y, en 1956, l’herpetòleg francès A.F: Lapparent i el Dr.Aguirre, del Institut “Lucas Mallada” donaren a conèixer més jaciments en la zona. Les restes trobades van ser dipositades, en la seva major part, en l’I.L.M., això va indicar el Sr. Nadal de Suterranya, que es va encarregar del seu enviament.

Al 1958 Lapparent va publicar una segona nota exposant la troballa d’ous de dinosaure en una localitat a prop de Basturs.  A partir d’aquí la prospecció i l’excavació de jaciments a la Conca va quedar interrompuda fins al 1984, que es reprèn la cerca de dinosaures per part de lPs, junt amb d’altres paleontòlegs de les universitats Autònomes de Madrid  i Bellaterra que reprenen les excavacions. Gracies al Sr. Muntaner de Tremp, i que havia intervingut en les excavacions en el passat, i a Sabina Krauss, geòloga que vivia a Tremp, es van localitzar els antics jaciments excavats, així com de nous.

Extret: Arcosaurios (Crocodilia, dinosauria) del Cretacico superior de la Conca de Tremp (Lleida, Espanya)   Mª.L.Casanovas, J.L. Santafé, J.L Sanz y A.D Buscalioni

Fa anys es tenien notícies de la presencia de Dinosaures a les proximitats de Tremp, ja que, durant les obres de la Presa de Sant Antoni, es van descobrir alguns ossos: un bon exemplar de sauròpode que va ser donat a la Universitat de Barcelona.

A l’estiu de 1953, fent exploracions en la regió de Tremp, rica en fòssils, el paleontòleg alemany Dr.Kühne, va emprendre la prospecció de la zona. Van tenir èxit i al final de l’estiu van poder enviar al Museu de ciencies Naturals de Madrid y al Instituto Lucas Mallada (que patrocinava les excavacions), algunes peces de sauròpode que oferia bastants possibilitats de poder extreure’l bastant complert. L’any següent, 1956, l?institut va comissionar al mateix Dr. Kühne i al Aguirre per tal que continués l’exploració i iniciés l’extracció del sauròpode trobat al terme d’Orcau.

Kühne va explorar durant les mesos d’agost i setembre els afloraments continentals des del limit dels termes de Suterranya i Orcau fins Isona (Barranc de la Fonguera). Va avançar els treballs d’extracció del dinosaure podent enviar al Lucas Mallada un nombre considerable de grans peces i altres menors d’un enorme rèptil. En aquests treballs va col·laborar el treballador Jose Montané, de Suterranya. La exploració va revelar més localitats amb ossos de dinosaure.

Edat dels jaciments Dinense fàcies garumnianes.

Localitats en que s'han trobat restes de dinosures, i les característiques més generals 

Terme de Talarn (Presa de Sant Antoni). Diversos ossos indeterminats (grans, d’extremitats i cintures, i petits, fragments de costelles i vèrtebres, etc) en un conglomerat vermellós. Extracció molt complicada, amb poques possibilitats d’èxit. Una peça gran va ser donada a la Universitat de Barcelona.

Els Nerets- quatre ossos d’extremitats inclosos en l’arenisca vermella i dura, de entre 40 i 50 cms de llarg, de l’espècie Titanosaurus indicus. Despreses de la roca es van trobar dos vèrtebres caudals i fragments de costelles arrodonits.

Terme de Suterranya, pròxim al camí de Montesyuiu, entre el Barranc de Vicario i la mina de lignit de Suterranya, en 1955 es van trobar petits ossos de rèptil, una vèrtebra incompleta i altres fragments indeterminats d’ossos de dinosaure.

Terme de Suterranya- Mina de lignit- amb fòssils vegetals i abundants gasteròpodes. S’han trobat restes de tortugues, de lacertoides i escates de peixos. El capataz, José Muntané,  va descobrir al hivern de 1955 ossos de dinosaure. S’han extret algunes peces de Rhabdodon, i encara existeixen en les margues carbonoses del sostre altres peces, algunes, potser de sauròpode.

Terme d’Orcau. Barranc de voreja el camí de Suterranya a Orcau. Sauròpode extret al 1955 i del qual un major numero d’ossos estan al Museu de Ciencies Naturals de Madrid.

Terme d'Orcau. Junt al poble, carretera de Tremp a Isona. Fragments d’ossos molt deteriorats, en margues groguenques.

Terme d’Orcau. Junt al poble d’Orcau camí de Basturs. En 1955 es van trobar abundants fragments d’ossos majors i menors, fossilitzats en calcàries pisolítiques. Quatre ossos d’extremitats de Rhabdodon priscum, dos dels quals s’han extret en la seva major part, difícil extracció roca molt consistent.

Terme d’Orcau. Barranc de Basturs.

Terme d’Isona. Riera de la Posa. Fragment indeterminat d’un os de dinosaure. Marga fris de la base de la formació continental.

Terme de Conques. 2 km al sud de  Figuerola i junt al riu Conques, vora dreta- peroné de Rhabdodon priscum, quasi complert, bona conservació, trobat per Antoni Clotet, de Figuerola d’Orcau, que el va donar al MCN de Madrid.

Terme de Suterranya i Orcau. En diversos punts dels Barrancs de Can Riberes i de Llan dels Horts, s’han localitzat diversos ossos de dinosaure trobats per un pastor de Suterranya. 

Extret: Algunos yacimientos de Dinosaurios en el Cretacico Superior de la Cuenca de Tremp,  LAPPARENT, A.F.  y  AGUIRRE, E.

Bibliografia consultada

-Orthomerus (Hadrosaurinae, Ornithopoda) del Cretàcico Superior del yacimiento de “Els Nerets” (Tremp, España), Casanovas-Cladellas, Mª. L., Santafé-Llopis, J.VTE, Sanz, J:L y Buscalioni, A

-Arcosaurios (Crocodilia, dinosauria) del Cretacico superior de la Conca de Tremp (Lleida, Espanya) 

Mª.L.Casanovas, J.L. Santafé, J.L Sanz y A.D Buscalioni

-Algunos yacimientos de Dinosaurios en el Cretacico Superior de la Cuenca de Tremp,  LAPPARENT, A.F.  y  AGUIRRE, E.

-Las colecciones de vertebrados fósiles del Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC): aportación del Profesor Emiliano Aguirre a la Paleontologia española

Sanchez, B.. Pesquero, Mª.D., Fraile, S. Y Salesa, M.J

-A Richardoestesia-like theropod tooth from the Late Cretaceous foredeep, south-central Pyrenees, Spain

Prieto-Marquez, A., Gaete, R., Galobart, A. Y Ardèvol, Ll.

 
< Anterior   SegŘent >
Paissatges
paissatge_2.jpg
Les NotÝcies
Festa Sant Joan 2010
Sant Miquel 2010