Inici arrow Fa milions d'anys arrow 3. Hist˛ria de les troballes paleontol˛giques de dinosaures de la Conca de Tremp, Pallars JussÓ
PDF Imprimir Trametre a un amic
Geologia i Paleontologia

 3. Història de les troballes paleontològiques de dinosaures de laConca de Tremp, Pallars Jussà

Mª Elena Nieto

Museu Comarcal de Ciències Naturals del Pallars Jussà, Tremp 


La Conca de Tremp ha esta sempre un lloc de referència en l’estudi dels dinosaures de fet la primera noticia de restes fòssils de dinosaures de la que es té constància data del 1927, quan Bartolomé Castells, veí de Tremp, va notificar la presència d’ossos fòssils en les immediacions de la presa Tremp-Talarn. Els ossos pertanyien a un sauròpode i els que es van poder extreure van ser donats a la Universitat de Barcelona. 

 Saur˛pode  

Sauròpode

Dos anys després, l’any 1929, A. Marín i R. Bataller van presentar una nota al Congrés de Ciències Naturals de Barcelona on descrivien una sèrie de restes fòssils irrecuperables situades molt a prop de la central hidroelèctrica.

Posteriorment, l’any 1940, J. Mendizábal  “Conde de Peñaforida” i responsable dels sondejos per a la localització de jaciments de petroli a la zona, també va notificar l’existència d’aquests rèptils, concretament en les rodalies del poble de Suterranya. Aquestes restes van ser entregades a la col·lecció del Instituto Geológico y Minero de Espanya.

Des de 1953, el Dr. W. Kühne, de la Universitat de Berlín, es va desplaçar a la zona i va començar una recerca exhaustiva d’aquells estrats susceptibles a conservar restes de dinosaures. La recerca va tenir uns resultats alentidors ja que es va localitzar un jaciment  al Barranc d’Orcau poble confrontant a Suterranya. Al 1956 l’Institut “Lucas Mallada” del Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) va comissionar al mateix Dr.Kühne i al Dr. E. Aguirre per a que continués l’exploració i  planifiqués l’excavació del jaciment amb la recuperació de diverses peces bastant complertes de sauròpode que actualment es troben dipositades en el Museo de Ciencias Naturales de Madrid (MCNM), però que originàriament formaven part de la col·lecció de vertebrats del Instituto “Lucas Mallada” abans de que al 1984 entrés a formar part del MCNM.

En aquestes excavacions també van prendre part veïns de Suterranya: el Sr. Nadal i el Sr. Muntaner, aquest últim, capatàs de la mina de carbó que s’explotava a prop del poble. Al 1956 l’herpetòleg A.F. Lapparent i el Dr. Aguirre donaren a conèixer més jaciments a la Conca de Tremp.  Les restes trobades van ser enviades pel Sr. Nadal a l’Institut “Lucas Mallada”.

Al 1958 Lapparent va publicar una nota on s’exposava la troballa d’ous de dinosaure en una zona a prop de Basturs. Aquest descobriment el va fer juntament amb C. Bezier i N. Glachant, que estaven fent un mapa del vessant sud dels Pirineus catalans. Aquest jaciment, fou el desè descobert al món, i el tercer en importància. Segons diu Lapparent en la seva publicació, es descobriren ous sencers, sovint agrupats en quatre o cinc, i amb una grandària de 15 a 20 cm de diàmetre, de forma arrodonida i lleugerament ovalada. Des d’aquest moment i fins la dècada dels 80 les tasques de prospecció i excavació de la Conca de Tremp van quedar paralitzades i només es citada la zona en la relació que Bataller fa l’any 1960 de totes les formes de vertebrats trobats al Cretàcic d’Espanya. Esmentant la presència fins el moment de dos sauròpodes, Titanosaurus i Hypselosaurus, i un Ornitòpode, Rhabdodon.

Pelvis Dinosaures Ornitisquis 

Pelvis Dinosaures Ornistisquis 

Brinkmann en 1984 descriu dos ísquiums d´hadrosaures trobats pel Dr. Krebs l'any 1964 a prop de Moror (terme municipal de Sant Esteve de la Sarga). Aquestes són les primeres restes d'habrosaures trobades a la península ibèrica. A partir d'aquí la recerca dels dinosaures a la Conca de Tremp va quedar interrompuda durant molts anys, fins que el 1984 es reprenen els treballs de recerca dels dinosaures per part de l’Institut Paleontològic de Sabadell, junt amb d’altres paleontòlegs de les Universitats Autònomes de Barcelona i Madrid. El Sr. Muntaner va ser qui va acompanyar als nous paleontòlegs a l’esmentat jaciment del Barranc d’Orcau, i sobre el terreny van veure la necessitat de preparar la zona abans de començar a extreure el material. Es per això que artificiers de l’exèrcit van col·laborar amb l’equip d’investigadors rebaixant les terres que cobrien la zona a explotar.

Durant els anys 1984 i 1985 un grup de paleontòlegs juntament amb Sabina Krauss (geòloga establerta a Tremp) van visitar moltes de les localitats amb presencia de restes de dinosaures com són: Els Nerets (Vilamitjana), Sant Romà d’Abella (Isona) i el Barranc d’Orcau (Isona).

En l’actualitat el Museu de la Conca Dellà (MCD), que es troba al municipi d’Isona, s’ha convertit juntament amb l’Institut de Paleontologia “M. Crusafont” de Sabadell, actualment adjunt al recent creat Institut Català de Paleontologia (ICP), en els principals potenciadors de la recerca paleontològica de dinosaures de la Comarca. Des de l’any 2001 el MCD centralitza aquesta recerca amb la prospecció sistemàtica dels materials del Cretaci superior del Pallars Jussà i la realització de campanyes d’excavació anuals. El resultat d’aquestes campanyes de prospecció ha estat la trobada de més de 60 nous jaciments d’ous, icnites i, sobretot, restes òssies de dinosaures, demostrant que la Conca de Tremp, pot arribar a ser la regió més important amb restes dels últims dinosaures. 

Des de fa uns anys a aquestes dues institucions s’ha unit el Museu Comarcal de Ciències Naturals del Pallars Jussà, dins les instal·lacions del qual s’ha habilitat un laboratori de preparació paleontològica amb la finalitat de preparar totes aquestes peces fòssils que any rere any s’estan excavant en els diferents jaciments que hi ha a la Conca.

 

 Jaciments de Suterranya i relació de peces

-Terme de Suterranya: pròxim al camí de Montesquiu, entre el Barranc de Vicar i la mina de lignit de Suterranya, en 1955 es van trobar petits ossos de rèptil, una vèrtebra incomplerta i altres fragments indeterminats d’ossos de dinosaure.

-Terme de Suterranya-Mina de lignit: amb fòssils vegetals i abundants gasteròpodes. S’han trobat restes de tortugues, de lacertoides (llangardaixos) i escates de peixos. El Sr. Josep Muntané va descobrir al 1955 ossos de dinosaure. Ex van extreure algunes peces de Rhabdodon, i encara existeixen en les margues carbonatades del sostre de la formació altres peces possiblement de sauròpode.

Dipositat a l’Institut de Paleontologia de Sabadell “Miquel Crusafont” (IPS), peça dentària (IPS-18372) de dinosaure teròpode (cf. Richardoestesia) del jaciment conegut com l’Abeller.

Entre el terme de Suterranya i Orcau, en diversos punts dels barrancs de Can Riberes i de Llan dels Horts, es van localitzar diversos ossos de dinosaure trobats per un pastor de Suterranya.

-Terme d’Orcau: Barranc circumdant al camí de Suterranya a Orcau. Restes de sauròpode extretes durant el 1955 i dipositades a Museu de Ciències Naturals de Madrid.

 

NOTA: S’ha contactat amb la conservadora responsable de les col·leccions del Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid, Begoña Sánchez, amb la intenció d’informar-nos sobre les peces que va excavar el Dr.Aguirre durant els anys 50 a la Conca de Tremp. Vam rebre resposata afirmativa del dipòsit d’aquestes peces al MNCN però segons ens comenta la conservadora es desconeix el seu estat de conservació, ja que les col·leccions no es troben en aquest moment accessibles i en aquella època no es portava un registre documental dels processos de preparació.
Les dents del jaciment de l’Abeller estan dipositades en l’Institut “Miquel Crusafont” de Sabadell, es troben restaurades y correctament documentades.

Referències 

Los dinosaurios del Levante Peninsular

Casanovas-Cladellas, M.L., Santafé J.L., Sanz J.L y Buscalioni A.D., 1987. Arcosaurios (Crocodilia, dinosauria) del Cretacico superior de la Conca de Tremp (Lleida, Espanya). Estudios Geológicos, vol. extr. Galve- Tremp, 95-110.

Casanovas-Cladellas, M.L., Santafé-Llopis J.V., Sanz J.L y Buscalioni A., 1985. Orthomerus (Hadrosaurinae, Ornithopoda) del Cretácico Superior del yacimiento de “Els Nerets” (Tremp, España). Paleontologia i Evolució, 19, 155-162.

Lapparent, A. F. De y Aguirre, E., 1956. Algunos yacimientos de Dinosaurios en el Cretacico Superior de la Cuenca de Tremp. Estudios Geológicos, 31-32, 377-382.

Prieto-Marquez, A., Gaete, R., Galobart, A. Y Ardèvol Ll, 2000. A Richardoestesia-like theropod tooth from the Late Cretaceous foredeep, south-central Pyrenees, Spain. Eclogae geologica Helvetiae, 93, 497-501.

Sanchez, B., Pesquero, Mª.D., Fraile, S. Y Salesa, M.J. Las colecciones de vertebrados fósiles del Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC): aportación del Profesor Emiliano Aguirre a la Paleontologia española.

 

 
< Anterior   SegŘent >
Paissatges
esglesia sant miquel.jpg
Les NotÝcies
Festa Sant Joan 2010
Sant Miquel 2010