Inici arrow Escapades arrow Agost 2008 Cova Negre de Matasolana. Escapada al Montsec de Rúbies
PDF Imprimir Trametre a un amic
escrit per: Ramon Costa   

Image

 Excursió  a la Cova Negra de Matasolana

Ignoro quines inabastables i fosques raons ens han mogut enguany als puigfalconers de Suterranya a l´hora de planificar les excursions d'agost, ja que ens hem proposat d'arribar a prop dels dominis d'en Pere Botero. Primer amb una prospecció per la Cova de Sant Miquel, al Montsec d'Àger ( excursió descrita a part), i la setmana següent anant a tafanejar la Cova Negra de Matasolana, al Montsec de Rúbies. En la primera sortida no es tracta de caminar gaire, sinó més aviat de posar a prova el sistema nerviós i jugar a fer d'espeleòlegs, furonejant per forats claustrofòbics i estrets com una mala cosa. En la segona, en canvi, toca desencongir els muscles i caminar una miqueta abans d'accedir amb facilitat dins una caverna, aquesta si, més gran que una casa de pagès.

L'excursió és una ruta de mitjana durada, i no gaire dificultat, que comença a la masia de Tros de l'Om, a Matasolana, i acaba a la Cova Negra del Serrat Ample, a l'obaga del Montsec de Rúbies. És un recorregut que té dues etapes de pendent ben diferenciades: la primera descendeix uns 100 metres en poc més de dos kilòmetres, resseguint un tram de la pista del Peu del Bosc; la segona ha de vèncer un desnivell semblant, però amb un pendent que arriba a ser de l'ordre del 50%, per un viarany que ascendeix a la cova. Naturalment, en la tornada el sentit canvia. La bellesa del paisatge de la vall de Barcedana i de la pròpia cova fan prou atractiva l'escapada.

Una part del camí forma part del sender GR1 que creua la regió prepirenaica des de Empúries fins el Pont de Muntanyana, i té la referència GR 1-4 corresponent al tram que va de l'Hostal Roig a Montrebei. Aquest camí està senyalitzat amb les frangues vermelles/blanques del GR.

Fitxa tècnica

Image

Data de sortida: 19 d'agost 2008

Caminats: 35 persones, 12 dels quals era gen menuda. Val a dir que la canalla van ser els més valents en l'ascens, i per tant els primers en arribar a la cova.

Hora de sortida de Suterranya: 8 1/4

Arribada a Matasolana: 8 3/4

Durada de l'anada a la cova: Entre una hora i una hora i quart /sense contar la parada que vam fer per esmorzar al final de la primera etapa)

Durada de la tornada: més o menys igual ( a alguns, se'ls va fer una mica més llarga...)

Desnivell: de 200 a 250 metres acumulats, si fa no fa.

Distància: Entre 4,5 i 5 km aproximadament

 

Mapa de situació:

Image

Descripció

Seguint la carretera LV9121 que puja de Sant Martí de Barcedana en direcció a Vilanova de Meià, i desprès de passar el nucli de Matasoloana, neix a ma  dreta el camí del Peu del Bosc. Aquest és el punt des del que comencem l'excursió.

Es tracta d'una pista, no massa aconsellable per a truismes, que recorre el barranc de Barcedana fins morir en la carretera esmentada, molt  a prop de l'embassament de Cellers.

Image

Seguint pista avall passem per davant de la masía del Tros de l'Om i del seu impressionant dipòsit d'aigua amb peixos i tot; desprès pugem en suau pendent, tot seguint les marques del GR, fins deixar un primer trencall a la dreta i, uns 160 metres més amunt, un altre camí a l'esquerra.

A partir d'aquí la pista va baixant, i al cap d'un kilòmetre i mig aproximadament trobem el viarany que puja a la cova, a ma esquerra de la pista. És el moment de fer una aturada per agrupar-nos i també per esmorzar, aprofitant la planúria que hi ha a la zona i responent a les reivindicacions de la majoria.

Al donar l'avís de rependre el camí es perceben alguns remucs entre els més granats. És comprensible si tenim en compte que un munt d'aquests participants han de vèncer les inèrcies que es produeixen desprès d'haver trangredit una de les regles bàsiques del bon caminant: no excedir d'una simple queixalada energètica abans de realitzar un ascens; a més a més, ja se sap que quan acabem de satisfer certes necessitats primàries, les forces disminueixen dràsticament a mesura que augmenta la nostra edat.

Per això la canalla, lluny de sentir lassitud o nyonya, van ser els que van respondre amb una energia més renovada, i van enfilar corriol amunt ben bé com si portessin un coet a popa. Malgrat que el caminol està força fressat els hem de cridar a l'ordre vàries vegades per tal que no es posin al cap de la fila índia, no sigui cas que es perdin de vista i s'armi un sacramental.

Image 

L'ascens discorre durant els primers minuts per un bosquet de pins, i més amunt quan el camí es fa una mica planer, la vegetació s'aclareix i podem gaudir de la vista de la Vall de Barcedana. Només es tracta d'un petit respir, ja que ens queda la part més costeruda i uns quans esbufecs.

Al cap d'uns minuts atenyem la cova. La seva entrada és bastant recòndita i per aixó quassi passa desapercebuda fins que estem a punt de topar-hi.

Image

La contemplació de la caverna des de l'entrada és magnífica, quan els ulls s´han habituat a la foscor interior.

 

Image

En les figures adjuntes es pot veure la forma peculiar de la Cova Negra. Si hi fem un tall transversal (figura superior) veiem que té l'aspecte d'una mitja lluna; el tall longitudinal és d'una aparença relativament semblant, i ens il·lustra la munió d'estalactites del sostre, i el pendentque s´ha de vèncer des de l'entrada fins la part més profunda.

A mida que anem baixant amb les llanternes enceses, ací i allà es poden veure algunes estalagmites en formació, i també indicis de focs i deixalles que, en opinió dels amics de l'associació La Roureda (Artesa de Segre), correspon a acampades que s´han fet dins la cova, possiblement per espoliar restes arqueològiques que hi havia. (Veure també l'estudi de Ignasi Garcés Estallo sobre la presència d'objectes en aquest indret).

Quan ens sembla que hem esgotat la prospecció de tots els racons, l'amic Àngel Casal descobreix una petita galeria a la part més enclotada, i com que en això de l'espeologia en té les mans trencades, hi accedeix sense problemes aparents.

Retornem als vehicles pel mateix itinerari. El descens pel corriol i la pujada per la pista, es fa encara més fatigosa per alguns components del grup; i encara sort que la calor és mitjanament suportable.

Abans de tornar a Suterranya, i aprofitant que el tenim a prop, anem amb els vehicles a visitar el Castelló Subirà, també conegut com a castell de Sant Gervàs. Allà donem per acabada l'excursió quan són quasi les dues de la tarda.

Image

Descarregat l'article  icon Cova Negra de Matasolana (974.38 kB)

 

 
< Anterior   Següent >
Paissatges
atmetllers.jpg
Les Notícies
Festa Sant Joan 2010
Sant Miquel 2010